Alle episoder
Matpodden - Den perfekte ribba - Svineribbe med rødkål og brunsaus

Matpodden - Den perfekte ribba - Svineribbe med rødkål og brunsaus

2019-12-01 11:12:08Z

RIBBE A LA BÅRD GRENI – RIBBENES MESTER: Jeg har spist mye god ribbe i mitt liv, men denne tar….ribba. Det finnes utallige oppskrifter på hvordan lykkes med denne julens juvel, men denne oppskriften er både enkel og lett og forstå.  Bare det å slippe å krydre den flere dager i forveien , som jo mange oppskrifter sier du bør gjøre, er en befrielse. I tillegg foreslår Ribbenes mester at du gjør alt arbeidet ferdig på lille Julaften, slik at det eneste du trenger å gjøre på julaften er å varme den opp igjen. ” Hemmeligheten” i denne oppskriften er å legge ribba i saltet vann, tilsatt sitrus og gode krydder og steke den med svoren ned først. Deretter snur du ribba og steker den på litt ulik temperatur til den er ferdig. Mesteren og hans trell foreslår at du kjøper en tynnribbe av god kvalitet. Det betyr at den har god marmorering og koster litt mere enn de billigste masseproduserte ribbene gjør. Vi valgte kjøtt fra Prima Jæren til ca 200 kroner kiloen. Til dette lager vi er rødkål da vi synes denne oppleves som friskere enn surkål til ribba. DETTE TRENGER DU: 3,5 kg svineribbe. Beregn 350 gram til hver til julaften, men husk at restene i lompe med sennep til frokost dagen etter er nesten vel så godt 1 sitron 1 lime 2 fedd finhakket hvitløk 1 ss sennepsfrø 3 ss pepper 50 gram salt 1 l vann SLIK GJØR DU: Ha revet og presset sitrus sammen med hakket hvitløk i en dyp langpanne. Hell en liter vann i pannen. Gni ribben inn med pepper. Legg ribben med finrutet svor ned i pannen med svorsiden ned. Vannet skal dekke omtrent halvparten av ribba. Stek den på 80 grader i ca 1,5 time. Snu ribba med svoren opp og stek videre på 120 grader i 1,5 time. Skru opp temperaturen til 180 grader og stek deretter videre i 30 minutter. Avslutt stekingen med å øke temperaturen til 220 grader til svoren begynner å poppe. Skru gjerne på grillelementet den siste tiden, men følg nøye med for da går det fort til ribba er ferdig. RØDKÅL, SURKÅLENS RØDLILLA TREMENNING. DETTE TRENGER DU: 750 gram rødkål 4 dl eplejuice 4 epler 4 stjerneanis 1 ts salt 2,5 dl kyllingkraft 2 dl svine- eller andefett 2 ts hvitvinseddik 2 ts sukker SOLEIS GJER DU: Snitt kålen fint og skrell eplene. Legg epler som du har delt i biter lagvis i en gryte sammen med kålen. Tilsett væsken og de andre ingrediensene i kjelen og la trekke i ca 45 minutter, eller til det er ferdig. TIPS: DU KAN OGSÅ LAGE EN ENKLERE VARIANT AV RØDKÅLEN: Først smelter du 1 dl sukker i en kasserolle. Rør av og til med en tresleiv, slik at det ikke brenner seg. Hell oppi 2 dl eplejuice og ha i snittet rødkål. Ikke for finsnittet, siden rødkålen krymper når den blir kokt. Fyll på med 2 dl vann. Du skal ikke se væsken i kasserollen, for kålen krymper som sagt etter hvert. Ha i en kanelstang og kok til kålen er mør og god. Koker den tom for væske, så etterfyller du med dette.

RIBBE A LA BÅRD GRENI – RIBBENES MESTER: Jeg har spist mye god ribbe i mitt liv, men denne tar….ribba. Det finnes utallige oppskrifter på hvordan lykkes med denne julens juvel, men denne oppskriften er både enkel og lett og forstå.  Bare det å slippe å krydre den flere dager i forveien , som jo mange oppskrifter sier du bør gjøre, er en befrielse. I tillegg foreslår Ribbenes mester at du gjør alt arbeidet ferdig på lille Julaften, slik at det eneste du trenger å gjøre på julaften er å varme den opp igjen. ” Hemmeligheten” i denne oppskriften er å legge ribba i saltet vann, tilsatt sitrus og gode krydder og steke den med svoren ned først. Deretter snur du ribba og steker den på litt ulik temperatur til den er ferdig. Mesteren og hans trell foreslår at du kjøper en tynnribbe av god kvalitet. Det betyr at den har god marmorering og koster litt mere enn de billigste masseproduserte ribbene gjør. Vi valgte kjøtt fra Prima Jæren til ca 200 kroner kiloen. Til dette lager vi er rødkål da vi synes denne oppleves som friskere enn surkål til ribba. DETTE TRENGER DU: 3,5 kg svineribbe. Beregn 350 gram til hver til julaften, men husk at restene i lompe med sennep til frokost dagen etter er nesten vel så godt 1 sitron 1 lime 2 fedd finhakket hvitløk 1 ss sennepsfrø 3 ss pepper 50 gram salt 1 l vann SLIK GJØR DU: Ha revet og presset sitrus sammen med hakket hvitløk i en dyp langpanne. Hell en liter vann i pannen. Gni ribben inn med pepper. Legg ribben med finrutet svor ned i pannen med svorsiden ned. Vannet skal dekke omtrent halvparten av ribba. Stek den på 80 grader i ca 1,5 time. Snu ribba med svoren opp og stek videre på 120 grader i 1,5 time. Skru opp temperaturen til 180 grader og stek deretter videre i 30 minutter. Avslutt stekingen med å øke temperaturen til 220 grader til svoren begynner å poppe. Skru gjerne på grillelementet den siste tiden, men følg nøye med for da går det fort til ribba er ferdig. RØDKÅL, SURKÅLENS RØDLILLA TREMENNING. DETTE TRENGER DU: 750 gram rødkål 4 dl eplejuice 4 epler 4 stjerneanis 1 ts salt 2,5 dl kyllingkraft 2 dl svine- eller andefett 2 ts hvitvinseddik 2 ts sukker SOLEIS GJER DU: Snitt kålen fint og skrell eplene. Legg epler som du har delt i biter lagvis i en gryte sammen med kålen. Tilsett væsken og de andre ingrediensene i kjelen og la trekke i ca 45 minutter, eller til det er ferdig. TIPS: DU KAN OGSÅ LAGE EN ENKLERE VARIANT AV RØDKÅLEN: Først smelter du 1 dl sukker i en kasserolle. Rør av og til med en tresleiv, slik at det ikke brenner seg. Hell oppi 2 dl eplejuice og ha i snittet rødkål. Ikke for finsnittet, siden rødkålen krymper når den blir kokt. Fyll på med 2 dl vann. Du skal ikke se væsken i kasserollen, for kålen krymper som sagt etter hvert. Ha i en kanelstang og kok til kålen er mør og god. Koker den tom for væske, så etterfyller du med dette.

Del